Så mycket sämre

Gullan 7,5 år och Sam 1,5 år.

Det heter ju att man blir bättre och bättre med tiden men det stämmer inte med hur jag fostrar mina hundar. Tvärtom jag blir sämre och sämre ju längre tiden går och ju fler hundar som flyttar hem till oss.

Ja, jag kan och vet en massa om hur man ska/bör göra men det är som jag inte ids längre. Tro nu inte att jag blivit lat eller inte bryr mig för så är det inte. Jag promenerar mina hundar två timmar varje dag och leker med dem innerligt och ofta. Vi leker tävlingslydnad och apportering flera dagar i veckan så de är inte understimulerade men med vardagslydnaden är det sämre ställt.

Förr hade jag en massa kriterier som var viktiga. Jag orkar inte räkna upp dem alla men mina första hundar Smilla, Elvis och Lesley var verkligen väluppfostrade och glada hundar som jag kunde ha med i alla sammanhang och aldrig behövde skämmas för utan tvärtom var jag mycket stolt över dem.

Så är läget inte idag dessvärre. Gullan och Sam är snälla och glada. Men Gullan är stjäl mat så fort hon kommer åt. Och Sam, lilla rara, söta Sam, som är nr sju i ordningen, han är en liten odåga och detta pga av att jag inte fostrar honom utan mest skrattar åt alla hans upptåg. Skulle han vara en välväxt hane på ca 35 - 40 kilo så skulle saken säkert vara en annan. Men han är så liten och lätt, bara 27 kg tung.

När jag förr hade många bestämda krav på hur hundarna ska uppföra sig är nu dessa reducerade till:

 1. Dra inte i kopplet på promenad så jag drattar omkull
 2. Respektera mitt Nej
 3. Kom bums när jag ropar helst
 4. Sitt och ligg samt stanna kvar
 5. Stanna när jag ropar Stanna
 6. Ignorera andra hundar
 7. Sitt tyst i bilen
 8. Slit inte sönder posten
 9. Sno inte vår mat
 10. Gå ner ur möblerna när jag säger till
 11. Stå still när jag badar, trimmar och fönar
 12. Gräv inte i rabatterna på landet
 13. Ät helst inte ute
 14. Skäll inte på grannarna

Ja det var väl det hela.

Saker jag givit upp helt och hållet:

 • Hoppa inte upp på oss
 • hoppa inte upp på gäster
 • Inga hundar i möblerna
 • Vara ensam hemma ett par timmar
 • Jaga inte vilt eller fåglar
 • Vänta på ett varsågod innan mat eller gå ut genom dörren
 • Vänta på ett varsågod innan springa ut och bada

 

Det är litet förmätet men jag är riktigt bra på att få hundarnas förtroende och kärlek. De älskar mig hejdlöst vilket de visar typ hela tiden. Och ja det räcker för mig just nu.

December 2015