Kapitel 11. TÅRTAN, BALANSRÄKNINGEN OCH GUD

Tårtteorin

Vi människor vill så väldigt gärna att en person ska tillfredsställa alla våra behov, förhoppningar och krav. Vi vill gärna att hen som vi gifter oss med ska vara vår; älskare men samtidigt vara vår bästa vän och i många fall även en perfekt förälder till våra barn. Dessutom ska hen gärna ha ett bra jobb och vara välavlönad och snäll samt trogen.

Jag säger bara LÄGG NER! Det fungerar aldrig!

Jag säger som björnen Balou, så här är det:

Livet är som en tårta som består av många olika delikata lager och fyllningar. Ack så trist om det bara var ett lager med gott klet man vill ju ha variation i tårtan, så även i livet.

Alltså, när det gäller val av livspartner, så får man vara nöjd om man får en god älskare och en snäll och glad förälder till barnen/hundarna. En partner är aldrig bästa vännen! Det är det man har vänner till.

Förvänta dig aldrig att en person ska uppfylla alla dina förhoppningar för du kommer garanterat att bli besviken.

Pratade med en psykolog som sade; Tänk om alla unga kvinnor tänkte som du, då skulle vi inte ha så långa köer till våra mottagningar. Och det är sant! Jag ljuger inte, inte just nu i alla fall!

Bästa rådet för att få en långvarig och innerlig relation till sin livspartner är var snäll och generös. Häng inte upp dig på detaljer, för det är bara detaljer.

Samma sak gäller med vänner. Förvänta dig inte att en vän ska kunna tillfredsställa alla dina väninnebehov. Man har olika vänner till lite olika saker och man har naturligtvis en vän som står en extra nära och i mitt fall är det så fiffigt att det är min hunduppfödare Helene. Hon har dessutom haft vänligheten att korrekturläsa denna text och komma med kloka synpunkter.

Livet är som en balansräkning

Den som läst ekonomi vet att debet och kredit måste stämma i en balansräkning. Samma sak gäller i livet! En människa får aldrig bara en massa tillgångar utan även lika mycket skulder.

Vissa människor kan på ytan verka som att de har välsignats med allt gott i livet. Men min erfarenhet är att de är just dessa som bär på de mörkaste hemligheterna med ångest och annat otäckt som de skickligt döljer för omvärlden. 

Alltså livet ger dig solsken och smultron med vispgrädde och livet leker men sen vänder det, för det gör det alltid. Efter sol kommer åska, blixt och dunder och sjukdom och annat elände.

När det händer dig kan du tänka på mig och balansräkningen för det kommer att vända. Åtminstone för oss som bor i norden, i övriga världen verkar balansräkningen gått käpprätt åt helvete.

Gud finns inte

Jag då kan vi ta det här med religion på en gång också så att du vet vad som gäller. Bara se dig omkring. Det är fullt möjligt att Jesus fanns och utförde diverse magiska konster men gud finns inte.

Jag tror på Anders Hellgren och det räcker mer än nog för mig.

Helvetet finns

Där hamnar alla onda människor och de kommer att återfödas som danska grisar och då kan vi snacka om att det finns ett helvete på jorden.

Om det finns ett liv efter detta?

Det har jag inte funderat ut riktigt än. Men spontant så tror jag inte det. Vi lever och så dör vi, punkt slut, precis som din pappa säger. Men så finns det stunder när jag ser in i Gullans ögon och ser Elvis (inte Presley såklart) och ser in i Sams ögon och ser Lesley så vem vet.

Fast min sedan länge döda mamma ser jag ingenstans förutom när jag tittar mig i spegeln (vilket jag undviker så gott det går).