Kapitel 10. KULTUR OCH RESOR

Jag bär upp svenskt kulturliv

Helt sant är att det är kulturtanten som finansierar, opera, diverse konstutställningar balett och teater.

Kultur är för det mesta kul men det kan vara förödande tråkigt också. Man får helt enkelt chansa och gå och se lite allt möjligt. Är det riktigt dåligt kan man gå i pausen. Men för det mesta är det bra, riktigt bra och man kan gå hem med några nya tankar i skallen.

Resor

Att uppleva andra kulturer, att möta nya människor eller att sola till sig malignt melanom. Alla har vi våra skäl till varför vi älskar att resa. Att komma bort. Att se något annat. Få ett nytt perspektiv. Men man måste inte alltid åka långt bort. Ibland kan man utmana sig med att svänga in på en väg man aldrig har kört in på eller prova en ny tur i skogen.

Att resa kan även vara ett sätt att fly vardagen vilket är mycket tragiskt. Jag älskar min vardag och reser numera så lite som möjligt, men det är jag det och jag är ju inte alltid klok som du vet.

Så reser vi 2015 – fyra heta trender

1. Asien

Japan som tidigare varit väldigt dyrt för utländska besökare kommer att locka fler resenärer sedan yenen sjunkit i värde.

Efter statskuppen i maj förväntar sig även Thailand fler besökare.

Under 2015 kommer Singapore att fira sitt 50-årsjubileum som självständig stat, vilket kommer att spä på turismen.

2. Superteknik

Tekniken kommer att styra hur vi reser i framtiden. Vi kommer bland annat att vilja visa upp vår semester med så kallade braggies, ”skrytselfies”.

I Asien gör miljontals människor redan sina resebokningar via snabbmeddelanden. Den kinesiska meddelandetjänsten WeChat har 440 miljoner användare som bokar flyg, tåg och andra biljetter.

Hotellkedjan Aloft Hotels håller på att träna upp en robotbutler som kallas för botler medan Cruise Line Royal Caribbean har installerat robotbartenders.

3. ”Gör det själv”- semestrar

2015 är det troligt att vi i ännu större utsträckning kommer att göra research om resmål genom olika forum på internet.

”Vi ser att fler och fler människor rör sig bort från modellen med paketresor”, säger James Kay, talesperson för resesajten Tripadvisor.

4. Häng med lokalbefolkningen

2015 kommer vi i större utsträckning att äta hemma hos lokalbefolkningen, inte på restaurang.

Hemsidor som Bookalokal.com, ett nätverk av lokalinvånare som erbjuder mat och matlagningskurser, växer snabbt.

 

Reminder: Måste hitta på något kul resmål med maken. Inte flyga, inte så långt bort och gärna ta med hundarna? Vandra i fjällen kanske.