7. BOSTAD

Trend: Bo litet, enkelt och flexibelt

Med ekonomiska system som kollapsar, allt tätare mellan naturkatastrofer och politisk oro kommer vi att söka oss till ursprungliga värderingar och ideal. Vi kommer fokusera mer på familj och vänner.

Att uppskatta det enkla i livet och hemmet som en rogivande oas – inget vi inreder för att imponera på andra. Vi inser att något så enkelt som att arbeta med händerna är avkoppling.

Helt i linje med att prioritera livskvalitet framför status kommer vi att välja mindre bostäder, men vackra. ”Vi vill bo som på hotell, litet och välorganiserat”, menar trendkonsulten Li Edelkoort som i över 30 år varit hett eftertraktad av företag världen över för sina framtidsprognoser.

Kojan, hyddan, ateljén, stugan, tältet och husvagnen står därmed som inspiration för inredare och arkitekter. Små, enkla, och ofta flexibla boenden vars former och material tolkas på nytt sätt. Ute blir inne, och inne blir ute. Småskalighet och miljötänk gör att vi kommer att välja lokala och återanvända material, minimalt bearbetade. Råa ytor och material som bark, trä, betong, kvistar, bast och gräs skapar naturkänsla både inne och ute.

Nu kommer förmodligen inte hela västvärlden att flytta in i minimala hyddor på landet varken i år eller nästa år. Men räkna med att grundtanken – mindre ytor, naturmaterial och en större öppenhet mellan ute och inne – kommer att sätta trendknorr på vår boendemiljö enligt Li och mig.

Eget utrymme

Även om man drar ned på boendeyta finns det tre boendekrav för mig om man bor ihop med någon. Det första är ett eget badrum - såklart. Det andra är en klädkammare så man får plats och överblick av sin garderob samt att ha plats för hundarnas stora otympliga fodersäckar. Det tredje är en egen vrå. Att kunna gå undan och bara vara för sig själv är viktigt.

Sov gott!

Investera i en skön dyr säng. Som med allt annat, man får det man betalar för. Köp en säng och betrakta den som en livsinvestering. Bädda sängen med äkta egyptiska lakan. Livet är för kort för att sova i lakan från Ikea och Hemtex.

Bästa täcket är av äkta silke som är varmt på vintern och svalt om sommaren.

Porslin

Som du vet är jag galen i porslin. Åter är livet för kort för att alltid äta på samma porslin. Man äter även med ögat så vackra dukar, färska blommor, ljus och olika serviser förgyller livet. Samma sak med glas såklart.

Det finns inget finporslin och finglas! Det finns glas och porslin.

Räntor

Ingen vet vad som händer. Men jag tror inte att räntorna kommer att ligga kvar på dagens låga nivåer. Det känns så i lilltån.

 

Reminder: Måste tvätta fönster.