6. PENGAR

Stålar

Pengar är förstås bra att ha men har inget värde i sig själv. Att slita häcken av sig på jobbet för pengar är bara patetiskt. Gärna jobba för att det är roligt och utmanande eller vilken annan klyscha som helst men inte slita ut sig för pengar.

Om jag var ung idag skulle jag se till att hålla ned mina fasta utgifter och jobba lagom mycket och leva livet på det sätt som passar mig. Det finns en ny ung generation som ägnar sig åt detta s.k. downshifting.

Ett liv före döden

Ekorrhjulet snurrar allt snabbare. Med sprängfyllda almanackor stressar vi runt mellan dagislämningar, jobbmöten, bilbesiktningar och träningar.

Samtidigt pågår den stora köpfesten – och vi tackar glatt ja till inbjudan. Ohämmat bränner vi tusenlappar på att renovera kök, köpa elektronik, designerjeans och i mitt fall gärna finskt porslin. Även om vi emellanåt faller ihop av stress, reser vi oss snabbt igen och rusar vidare. Måste arbeta mera – så att vi kan köpa mera. Patetiskt!

Men det finns de som tröttnat på vardagsstress och köphysteri – och som faktiskt gjort något åt det. I USA kallas de för ”downshifters”. Det är människor som frivilligt valt att lägga in en lägre växel på sin framfart genom livet. Som är beredda att byta pengar mot tid. Som vill ha mer utrymme för reflektion och nära relationer. Som vill skaffa sig ”ett liv före döden”.

När jag tänker efter så har jag redan ”downshiftat” vilket inte hade varit möjligt utan min fantastiska make.

Utbildning betalar sig

Med en vettig och gedigen utbildning är det ingen risk att man kommer att vara utan varken pengar eller arbete. Frågan är om vilken värld dina framtida barn och barnbarn kommer att växa upp i? Att utveckla detta ämne är så deprimerande så jag avstår.

 

Reminder: I år ska jag inte värma upp poolen till mer är 24 grader.