KAPITEL 5. MAT OCH DIETER

Mat är gott

Jag har svårt att förstå människor som missunnar sig mat. Hellre mager än mätt liksom. Det bästa är såklart om man är måttlig i allt. Jag är måttlig med mat och alkohol men omåttlig med mackor, kaffebröd, ostbågar, salt smågodis och choklad. Det är ju så gott. YOLO liksom!

För några år sedan var jag på en tjejmiddag med ca 20 damer i min ålder. Värdinnan hade lagat en massa god mat men ingen åt, de satt bara och petade i maten, utom jag! Vad är det med folk? De andra koncentrerade intaget till vin. Själv gör jag tvärtom om jag ska hålla igen på kalorier så går all alkohol bort och så äter jag god mat.

Släng prestationsångesten det är ju bara lite mat

God hemlagad mat är godare än allt annat. Har fortfarande inte ätit något ute på restaurang som jag inte kunnat göra lika gott eller godare själv. Det är så lätt. Köp hem fina ekologiska och kravmärkta råvaror. Läs ett recept två gånger och gör sedan som det står. Om du misslyckas vad gör det? Det är ju bara lite mat och övning ger färdighet. Läs Lotta Lundgrens bok!

Köp bara kravmärkt/ekologiskt kött och godkänd fisk

Tänk på djuren. Köp bara kravmärkt kött. Ät lite kött och mycket grönsaker. Var rädd om dina fina artärer.

Ekologisk och kravmärkt mat är inte, som det påstås, dyr utan det är skitmaten som kostar för lite. Tänk på grisen, vad tror du den har haft för liv och död om vi kan köpa skinkan för 69 kr/kg? Köp kravkött som kostar ca 500 kronor per kilo och njut av maten och resten av månaden ät vegetariskt det mår både du, bonden, grisen, lammet och kossan bäst av.

Det är ok med fryst mager fisk men aldrig köpa fryst lax! Fy 17 vad det luktar och smakar illa.

En huvudregel är att lite kostsammare mat är mycket godare än billig mat och det finns alltid ett djur i slutänden som betalar priset för att vi ska handla billigt. Vi kan lätt slänga ut 70 000 kr/kvm för en lägenhet i Stockholm men fläskfilén ska vara billig, vilket gör mig galen. Må alla snikna jäklar återfödas som danska grisar då kan vi snacka om att det finns ett helvete!

 

Reminder: Köp hem salta mandlar.