Kamera

Kompaktkameror
Jag började med kompaktkameror som hade en massa fiffiga och bra förprogrammerade inställningar. Vill man fotografera en blomma så väljer man inställningen för blommor. Samma sak för bilder med rörelser eller inomhusbilder eller vad som helst. Inställningar finnes till allt och man behöver inte anstränga sig någotför att kunna ta en bra bild.

Systemkameror
Det är en gammal sannning att man får det man betalar för och det stämmer verkligen när det gäller kameror. Vill du ha en riktigt bra kamera med bra objektiv kostar det. Vill man bara fota lite semesterminnen och annat5 duger numera telefonen eller plattan bra.

Bästa kameran är såklart den som man tar med sig och använder.

Nikon D7000

Min stora tunga systemkamera. Den kan allt och för det mesta blir bilderna mycket bra om jag inte klantar till det.

Om det är bråttom finns två autofunktioner vilket är bra. Har jag gott om tid ställer jag numera in alla inställningar manuellt.

Leica X1

Den är liten och lätt och inte helt lätt att fota med. Det krävs att man kan ställa in bländare, slutare, focuspunkter, vitbalans och ISO för att få ut bra bilder. Som försäljaren sade, den här kameran kräver en fotograf. Blir det dåliga bilder beror det på fotografen och inte på kameran, häpp!

Nikon V2

Min nya favvokamera. Inte lika vass som storebror D7000 och går inte att jämföra med Leican men den är liten och lätt och följer lätt med i fickan. Dewn tar alldeles utmärkta bilder och har både auto och manuella inställningar.