KAPITEL 1. OM KÄRLEK OCH KONSTEN ATT HANTERA MÄN

Störst av allt är kärleken

Vi människor visar kärlek på olika sätt. Maken visar sin kärlek genom att tillverka saker. Jag visar min kärlek genom att laga mat, hundarna visar sin kärlek genom att vifta på svansen och slå knut på sig själva samt bära skor.

Det är lätt att tänka på att kärlek med något som har med pojk- eller flickvänner att göra, men det är att förminska kärleken. Det är kärleken till mor och far, till sina och andras barn, till nära, kära vänner och inte minst kärleken till medmänniskor och djur.

Utan kärlek i livet förtvinar vi och blir till tråkiga färglösa individer. Med mycket kärlek blomstrar vi. Vilken klyscha, men ack så sann! Men kärlek kan även knäcka oss. Det gäller att se upp så att det som börjar som kärlek inte ändrar karaktär och gör oss illa. Eller att vi gör andra illa, för den delen.

Kärlek kan innebära att avsluta en lång och innerlig relation. Kärlek kan innebära att avsluta en älskad hunds liv. Kärlek kan innebära att man sakta bryts ned och knäcks. Konsekvens av kärlek är skador som kan kännas irreparabla. Man kan behöva både piller och terapi i en period och mycket tålmodiga och förstående vänner. Men det som är så fiffigt med kärlek är att bara man är lite om sig och kring sig, kommer det mer kärlek. Den kommer kanske i en annan form än den tidigare kärleken men den kommer.

Den gamla dängan; ”Mister du en så står det dig tusen åter”, är faktisk sann. Nya pojk- eller flickvänner, nya vänner och nya hundar kommer i en aldrig sinande ström, bara man inte är för kräsen och har lite humor.

Hur man hanterar män

Lite förmätet att skriva om detta men det hindrar mig inte från att försöka.

Tänk på hur vi behandlar den struliga unghunden. Det funkar även på män. Använd dig av nonchalans, mycket lek, beröm och god mat. Svårare än så är det inte.

En individ som har en matte/flickvän som tjatar, gnatar och kräver för mycket framkallar flykt hos både folk och fä. Beröm allt som är bra och försök att ignorera struntsaker du irriterar dig på och välj dina strider. Man måste inte hävda att man har rätt stup i kvarten, även om man har det. Ha överseende med små brister hos din kära såsom t.ex. slarvig städning och för mycket tid i telefon, framför tvn eller datorn. Beröm alla goda initiativ. Det är lätt som en plätt.

När jag tänker efter så har jag flera väninnor som lever i lyckliga äktenskap som tränar hundar än de som lever utan fyrfotingar. Hundägare och hästfolk har i regel även väluppfostrade och glada barn. Häpp!

Reminder: Åk och titta på Lenas goldenvalpar om en vecka. Ta inte med någon hem. Helst.