Kulturåret 2015

30. nov, 2015

Flashdance, Musikal på Kinatetatern ***
Middag på Berns Bistro ****

En man som heter Owe Dramakomedi på Rival ****
Middag på Rivals Bistro ***

Utställning på Fotografiska Anders Zorns bilder ***
Middag på Fotografiska ***** Bästa!

En midsommarnatts dröm, Balett på Operan ****
Middag någonstans

Raymunda, Balett på Operan. ***
Middag på B.A.R.***

Jag är Ingrid, Dokumentär Täby C ***

Utställning på Fotografiska modebilder ***
Middag på Fotografiska ****

Camilla Thulin, Utställning av scenkläder på Kulturhuset ***

Modern Dans, Deborah Hay och Laurie Anderson Figure a Sea för Cullbergbaletten ***
Middag på Urban Deli **

Utställning på Moderna museet, Francesca Woodmans bilder och Olafur Eliassons Verklighetsmaskiner ***
Middag på Restaurang Hjertat ***

Svansjön, Modern balett på Operan ****
Middag på Thairestaurang ***

Liv Strömqvist tänker på dig, Modern underfundig teater på Lilla Dramaten *****
Middag på Frippes ***

Årets bästa upplevelse Svansjön tätt följd av Liv Strömqvist tänker på dig

Biljetter bokade och betalda till

  • Svansjön nu i ännu modernare tappning av Fredrik ”Benke” Rydman på Dansens Hus.

  • Cabaret med Sarah Dawn Finer på Stadsteatern

  • Ungefär lika med, Jonas Hassem Khemiris pjäs på Lilla Dramaten

  • Madame Butterflye, Opera på Operan

18. jun, 2015

Men änteligen så har jag hittat ett sätt att äta som inte triggar igång mitt sug efter mackor, kaffebröd och gotta.

LCHF, Low Carb High Fat, metoden som jag dömt ut totalt visar sig vara den som fungerar för mig. Allt sockersug är borta och jag äter mig mätt tre gånger om dagen med mat som jag håller mig mätt på. Hallelulja! Midjemåttet har nu krymt 10 cm på fyra veckor. Antalet kg vet jag inte riktigt men jag tror att det är mellan 8 - 10 kilo mindre av mig.

Jag har alltid varit tjock men på ett ganska trevligt sätt men nu med stigande ålder så går det inte. Mina fötter, knän och höfter måste hålla så att jag fortsätta leva mitt härliga liv med hundarna.

Om jag har nåt viktmål? Nope. Så här kan jag fortsätta äta ett bra tag till.

PS. Jag var hos husläkaren och mätte blodtrycket igår och se på 17 mitt blodtryck har gått ned till mycket hälsosamma nivåer.

10. jun, 2015

I eftermiddags när jag gick ut med hundarna hade två flickor i 5-års åldern klättrat upp i trädet intill porten. 

De hälsade glatt uppifrån trädet. Oj vad högt ni klättrat svarade jag. Ja vi är väldigt modiga svarade den ena lintotten. 

Vi leker varje dag berättade den andra lintotten. Ja för vi är grannar. Och så är vi bästa kompisar.

Det högg till i hjärtat när jag tänkte på en gammal vän. Var snälla mot varandra svarade jag och promenerade iväg innan tårarna kom.

 

 

28. maj, 2015

Blir glad av att följa Lilla Nymo på Instagram. Där visar Fredrik Steen på ett utmärkt sätt hur man kan träna en busig valp. Följ! Sök på lillanymo.

5. maj, 2015

Förförd, förtrollad, road och oroad. Sara och jag var överrens vi ska se mera balett!

Alexander Ekman gör ett slags drömspelsattack på idén om den svenska midsommaren. Krasst men hjärtligt och med en stor portion igenkänningshumor för alla som någonsin tagit sig för att fira denna mytomspunna högtid.

Ramberättelsen är en drömmares ångestlika förväntningar om sill, nubbe och utegrill, dans med krans runt stång i ljusa kläder - här i gröna och gråa nyanser. Björkar, nordiskt ljus med kvällsdis, hångel i buskarna - och laxen! - "Tog du med laxen?" påminner en projicerad fråga på ridån när den går ner före paus.

Feststämningen gör allt för att klamra sig kvar, tillsammans med ljusdesignern Linus Fellboms strålkastarsol som tillbeds vördnadsfullt när den värmer ensemblen, men som får konkurrens av obligatoriskt åskväder. Precis som det ska vara på midsommar. Vilket aldrig skulle få entusiasterna att ge upp, utan fram med paraplyerna bara och party on. Skål publiken!

Koreografiskt rör sig Alexander Ekman fritt mellan klassisk balett och modern dans med kärleksfulla konventionsbrott, som att till exempel låta manliga dansare piruettera i tåspetsskor - som Daniel Norgren Jensens underbart lakoniska, kedjerökande men samtidigt graciösa grillkock.

Mycket blir skratta högt-roligt, framförallt i första akten, men även om man gillar yviga scenkonstgrepp, och även om det avsiktligt liksom ska vara - för - mycket av allt, så framstår Anna von Hausswolffs känsligt sjungande och kringvandrande betraktargestalt som en oväntat pretentiös stilkontrast som tar en stund att vänja sig vid.

I andra akten tonas dock spektaklet ner och här bjuder inte minst Sarah Jane Medley och Jérôme Marchand på en otroligt känslosam kärleksduett som matchar det vackra vemodet i Mikael Karlssons nyskrivna musik och påminner om att midsommarnatten trots alla väder- mat- och alkoholrelaterade flopprisker faktiskt också kan vara helt magisk. I alla fall i drömmen.

Text Cecilia Djurberg SVT